Gratis fodscreeninger skal forhindre amputationer på Langeland

For mange langelændere med diabetes og fodsår kommer for sent til behandling. Det skal en gratis fodscreening lokalt på øen ændre på.

Det hele startede med en faglig frustration hos fodterapeut Marianne Lundgreen og hendes kolleger i sårambulatoriet på Svendborg Sygehus:

”Vi så desværre en del diabetespatienter fra Langeland, som kom alt for sent til os og allerede var amputationstruede. Så vi tænkte: hvordan kan vi få fat i dem tidligere? Vi ved jo, at det er vigtigt, at vi får fat i folk, før de får deres første fodsår. Helt grundlæggende så vi et sundhedsproblem og havde brug for at finde en løsning.”

Løsningen blev til ‘Fod på Langeland’ som er et samarbejde mellem Medicinsk Afd. M/FAM på Svendborg Sygehus og Steno Diabetes Center Odense. I projektet kan samtlige borgere med diabetes bosat i Langeland kommune få en gratis fodscreening. Projektet skal køre i tre år og indtil videre er det en stor succes, fortæller Marianne Lundgreen:

“Vi har haft over 300 patienter igennem på det første år og vi har patienter på venteliste. Det er ret fantastisk, hvor stor en opbakning der har været til projektet både fra borgere og lokalmiljøet.”

Birte Martha Petersen fandt tilbuddet om en gratis screening i avisen “Øboen”: “Jeg ringede ind med det samme og fik en tid – det er et rigtig fint initiativ, når man har diabetes”

Rød, gul og grønne fødder
Screeningen foregår i Sundhedshuset i Rudkøbing, hvor Marianne Lundgreen og kolleger blandt andet tjekker patientens følsomhed og kredsløbsmæssige status i fødderne, fejlstillinger, ledbevægelighed og om der er sår på fødderne. Efterfølgende bliver der lagt en plan for den enkelte patient alt efter screeningens resultat, fortæller Marianne Lundgreen.

”Patienterne bliver efter screeningen opdelt i tre kategorier: rød, gul og grøn. Det fortæller vi også til patienterne sammen med deres behandlingsplan. Er man i grøn kategori kan en behandling fx være regelmæssig pleje af fødderne, men er man i rød kategori og har et fodsår, så kan vi sende patienten til behandling i sårambulatoriet.”

For mig er det her også en historie om, hvor stor en forskel vi som sundhedsvæsen kan gøre, når vi samarbejder.

Tanken bag ”Fod på Langeland” er at sikre behandling til alle patienter – også dem, der har svært ved at komme ind på sygehuset. Derfor er det også muligt at få både sårbehandling i det fremskudte sårambulatorium og almindelige fodbehandlinger fra en fodterapeut i samme lokaler som screeningen foregår, fortæller Marianne Lundgreen.

“Når jeg screener patienter i sårbare situationer, der har brug for behandling – enten i hospitalsregi eller hos en fodterapeut – så kan jeg booke dem ind til en behandling i samme lokale en anden dag. Det gør en kæmpe forskel for disse patienter og jeg tror, at det i sidste ende får flere til at tage imod behandling.“

Om ’Fod på Langeland’

‘Fod på Langeland’ er et tilbud om en gratis screening af fødder for borgere med diabetes, bosat i Langeland Kommune. Borgerne behøver ikke en henvisning, men kan selv ringe ind og bestille en tid.

Screeningen foregår lokalt i Sundhedshuset i Rudkøbing og udføres af fodterapeut Marianne Lundgreen eller en af hendes kolleger. På baggrund af screeningen inddeles borgeren i enten høj, mellem eller lav risiko for fodkomplikationer (rød/gul/grøn kategori) og der aftales et videre forløb. For borgere med særlige behov vil der også være tilbud om screening på plejehjem, bosteder og eget hjem.

Projektet startede i foråret 2023 og er et samarbejde mellem Medicinsk Afd. M/FAM på Svendborg Sygehus og Steno Diabetes Center Odense. Formålet er at opretholde livskvalitet, støtte egenomsorg og undgå amputation. Projektet har fået penge til en 3-årig periode.

Ifølge tal fra Diabetesforeningen lever 9,5 procent af borgere i Langeland kommune med diabetes type-2. Landsgennemsnittet er 6,8 procent og Langeland er en af de 10 kommuner med flest borgere med diabetes.

Kilde: Pressemeddelelse fra Steno Diabetes Center Odense om projektet og diabetestal.nu

Et samarbejde på tværs af sektorer
Både screening, det fremskudte sårambulatorium og fodterapibehandlingerne foregår i det lokale, som om aften og natten bliver brugt til vagtlægen.

“For mig er det her også en historie om, hvor stor en forskel vi som sundhedsvæsen kan gøre, når vi samarbejder. Lokalet låner vi af lægevagten, fordi det jo ikke bliver brugt i dagtimerne. Og så har de praktiserende læger, hjemmesygeplejersker og social- og sundhedshjælpere været en stor hjælp til at sprede budskabet om tilbuddet. Alle grene af sundhedssystemet er faktisk involveret i projektet.”

Mens de forskellige sundhedssektorer har bidraget til behandlingen, har Steno Diabetes Center Odense hjulpet projektgruppen med at få projektet op at flyve.

”Da vi fik idéen, tror jeg faktisk ikke, vi var helt klar over, hvad vi egentlig havde sat i gang. Vi så bare et problem og havde brug for at finde en løsning. Derfor var vi virkelig heldige at få projektleder Julie Dyrgaard fra Steno Diabetes Center Odense på banen. Hun er vant til at arbejde med tværsektorielle projekter og få alle instanserne til at samarbejde. Det kan være svært at bevare tålmodigheden gennem alle mulige processer – jeg vil bare gerne ud at screene fødder nu! Men der var Julie Dyrgaard god til at styre processen og minde os om, at ting tager tid.”

Efter screeningen gennemgår Marianne Lundgreen resultatet med patienten: “Birte, du er i den grønne kategori, hvilket betyder, at alt er som det skal være. Så bliv ved med at passe på fødderne og husk din årlige fodstatus hos fodterapeuten.” 

Velkommen på forsiden
En anden af Marianne Lundgreens store samarbejdspartnere kom fra en lidt uventet side – nemlig lokalavisen på Langeland ’Øboen’.

”Vi spørger i vores screeningsskema, hvor patienterne har fundet tilbuddet henne. Og de fleste svarer enten ’forsideartiklen i Øboen’ eller at de er blevet sendt herned af deres praktiserende læge – og den artikel blev altså udgivet for over et år siden!”

Derudover har projektet fået udviklet et rødt postkort, som kan findes på fx apoteker, lægehuse, skobutikker på hele Langeland – ”alle de steder, hvor vi måtte lægge dem!”, som Marianne Lundgreen beskriver det.

”Vi er blevet rigtig godt modtaget alle de steder i lokalmiljøet. Det er et fællesprojekt på tværs af faggrupper og sektorer som virkelig samarbejder.”

Det røde postkort ligger på lokale apoteker, lægehuse, skobutikker på hele Langeland. Brochuren til højre indeholder resultatet af screeningen og det videre behandlingsforløb, som patienten får med hjem.

Fra Rudkøbing til resten af Langeland
Med over 300 patienter screenet i det første år er projekt ‘Fod på Langeland’ en succes – men projektet er stadig ikke i mål. Ifølge tal fra Region Syddanmark bor der lidt over 1000 patienter med type 2-diabetes på Langeland og Marianne Lundgreen forudser, at det bliver en udfordring at få dem alle screenet, hvis behandlingstilbuddet forbliver i Sundhedshuset i Rudkøbing.

Hele idéen med at flytte herover er at rykke os efter patienterne. Jeg vil virkelig strække mig langt for at nå helt ud i alle afkroge af Langeland.

”Vi ved godt, at vi her i starten af projektet har set de stærkeste patienter – dem, der selv kan ringe ind, lave en aftale og møde os i Rudkøbing. Derfor er næste skridt i projektet at komme ud til dem, der ikke kan komme til os.”

Marianne Lundgreen fortæller, at det fx kan være ældre, psykisk sårbare eller mennesker med handicap, som har svært ved at komme ind til Rudkøbing.

“Vores udstyr er ikke større, end vi kan tage det med i en kuffert. Idéen er, at vi skal ud på plejehjem, bosteder og besøge folk i eget hjem. Så vi virkelig får alle screenet. Det er egentlig hele idéen med at flytte herover – at vi kan rykke os efter patienterne, så vi får fat i alle. Jeg vil virkelig strække mig langt for at nå helt ud i alle afkroge af Langeland.”

Når ‘Fod på Langeland’ er færdigt i 2026, håber Marianne Lundgreen at pakke kufferten med udstyr og oprette et nyt screeningsprojekt et andet sted i regionen. For Region Syddanmark har med 7,5 procent diabetespatienter en af de højeste andele af i Danmark.

“Jeg håber, at når vi er færdige, så flytter vi projektet til fx Ærø. Vi har kunne se, hvor stor en forskel det har gjort, at vi har flyttet os efter patienterne. Det er ikke kun på Langeland, der er problemer med at nå risikopatienter med diabetes i tide. Så det bliver spændende at se, hvor vi lander næste gang.”

Blå Bog

Marianne Lundgreen

Fodterapeut, Medicinsk Afdeling, Svendborg Sygehus

Er initiativtager til projektet ’Fod på Langeland’ sammen med kollegerne Helle Rask, diabetessygeplejerske, og overlæge og speciallæge i karkirurgi, Lene Langhoff Clausen.

Er frikøbt til projektet indtil 2026.

28. august 2024
NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.