Sundhedsvæsenet skal rykke tættere sammen, hvis kvaliteten skal forbedres

Kirsten Normann Andersen, folketingsmedlem for SF, har beskæftiget sig med sundhed – både i praksis, teoretisk og politisk – næsten hele sit liv. Og så har hun haft diabetiske fodsår tæt inde på livet. Hun mener, at kvalitet og kontinuitet er afgørende for at udvikle sundhedsvæsenet.

“Vi har brug for mere viden for at springe fodstatus over”

Cille Holse, formand for Danske Fodterapeuter, mener ikke, at ny forskning fra Steno Diabetes Center Copenhagen om fodscreeninger til mennesker med diabetes kan overføres direkte til det nære sundhedsvæsen.

“600 amputationer blandt mennesker med diabetes er 600 for mange”

Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen, mener, at mennesker med diabetes bør have direkte adgang til specialiseret sårbehandling og lige adgang til fodterapeut i alle regioner.

25.000 sensorer skal overbevise mennesker med risiko for fodsår om at beholde skoene på

Fodsårspatienter kan have svært ved at forstå vigtigheden af at beskytte fødderne med fodtøj. Et nyt visuelt dialogværktøj kan være nøglen til at ændre patienternes vaner.

Fodterapeut og ortopædist: Christina har specialiseret sig i indlæg

Christina Goltermann kombinerer sine to uddannelser om fodterapeut og ortopædist og sin tidligere karriere som eliteløber ved at specialisere sig i indlæg.

Fodens Dag: Fodterapeuter satte fokus på oversete problemer hos børn

På fodens dag var landets fodterapeuter taget ud i hverdagen for at vejlede børn og forældre om fodsundhed. Undersøgelse viser, at halvdelen af skolebørn har ondt i fødder og ben.

Hvad diabetiske fodsårspatienter kan tænke, men måske ikke siger

Patienter med diabetiske fodsår kan have usagte tanker om benamputation, selv når en operation endnu ikke er på tale. Men de deler sjældent tankerne med nogen.

“Det er ikke hver dag, man gør så stor en forskel i et andet menneskes liv”

En rutinebehandling tog en uventet drejning for fodterapeut Lisbeth Amrit Vestergaard, da hun opdagede et mistænkeligt modermærke på en patients ben.

Gratis fodscreeninger skal forhindre amputationer på Langeland

For mange langelændere med diabetes og fodsår kommer for sent til behandling. Det skal en gratis fodscreening lokalt på øen ændre på.

”Henvisningsret til fodterapeuter vil øge patientsikkerheden, mindske risikoen for amputationer og aflaste sundhedsvæsenet”

Direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri svarer på, hvad henvisningsret til fodterapeuter kan gøre for patientsikkerheden

Bedre kommunikation giver mere sundhed for pengene

Sundhedsstrukturreform: Man kan komme rigtig langt, hvis man får etableret bedre kommunikation på tværs af sektorerne, mener Cille Holse, formand for Danske Fodterapeuter.

Tæt på hver tredje tryksår sker på hæl, fod eller tæer

95 procent af tryksår kan undgås, hvis de bliver forebygget. Derfor sætter Styrelsen for Patientsikkerhed fokus på tryksår og rapportering af utilsigtede hændelser i en national kampagne.

Diabetes mangedobler risikoen for urinsyregigt

Kun 1 ud af 3 patienter med urinsyregigt får den rigtige behandling. Læge Claus Rasmussen fortæller om “Gigtmåleren”, der kan hjælpe med at opdage den oversete sygdom, der især rammer mennesker med diabetes.

Munna Jawa er fodterapeut for socialt udsatte: ”Jeg er ofte deres bindeled til resten af sundhedssystemet”

Munna Jawas patienter er udsatte borgere. Det er et arbejde, der kræver, at hun behandler mere end bare fødderne. Kom med på arbejde i Morgencaféen for Hjemløse.

En blå negl kan afsløre modermærkekræft

Langt de fleste negleforandringer er godartede, men nogle kan være tegn på ondartet sygdom som fx modermærkekræft. Læge Julie Tastesen fortæller, hvilke forandringer du som sundhedspersonale bør være ekstra opmærksom på.

Sundheden hos mennesker med diabetes har en social slagside

Nyt studie viser, at mennesker med diabetes i mindre grad går til fodterapeut end til øjenlæge eller tandlæge, og at nogle grupper har en større tendens til at falde igennem forebyggelsesnettet.

Fodterapeuter i Region Syddanmark kan snart henvise direkte til sårafdeling på hospitalet

Tiden er afgørende, når en diabetespatient har et fodsår. Derfor får fodterapeuter i en prøveperiode henvisningsret i Region Syddanmark. Det skal sikre en hurtigere behandling af akutte fodsår. Fodterapeut og sundhedsfaglig konsulent i regionen Charlotte Madsen har været med til at lave forslaget.

“Fodterapeuter kan være med til at løse udfordringerne i sundhedsvæsenet, hvis vi får mere ansvar”

Cille Holse har store ambitioner som ny formand i Danske Fodterapeuter. Behandlinger med det udvidede helbredstillæg skal være patientsikre, fodsundheden blandt børn skal forbedres og fodterapeuter skal have flere opgaver i sundhedsvæsenet.

I Skærbæk behandles fodsår hurtigt og effektivt

Et tæt samarbejde mellem fodterapeuter og sårsygeplejersker om fodsårspatienter med diabetes reducerer risikoen for amputation. Det indebærer både brug af telemedicin og fysisk nærhed mellem dem og praktiserende læger.

Patienter med diabetisk neuropati har markant større risiko for faldulykker

Der er en markant forhøjet risiko for at falde og pådrage sig alvorlige skader, hvis man har diabetisk neuropati. Læge Anders Stouge forklarer, hvordan regelmæssig fodterapi, screening og styrke- og balancetræning kan være nøglen til bedre forebyggelse.

”Vi skal være en attraktiv skole og arbejdsplads”

Flere elever, færre elever på hvert hold, mere tværfaglighed, en mulig forlænget uddannelse. Det er nogle af de forandringer, Fodterapeutskolen i København står overfor med ny leder i spidsen.

Hård hud kan være tegn på sjælden sygdom

Palmoplantar keratodermi er en sygdom, der giver fortykket hud på fødder og hænder. Forsker og læge Stine Bjørn Gram forklarer, hvordan du som sundhedsfaglig kan spotte mennesker med denne sjældne sygdom.

Indlæg er den bedste løsning til lindring af hælspore

Nyt studie viser, at hverken træning eller behandling med binyrebarkhormon gør helingstiden kortere for patienter med hælspore. Forskere peger på hælindlæg som den nemmeste og mindst invasive behandling.

Første artikel fra forskningsprojekt om børnefødder udgivet

Med udgivelsen af protokolartiklen er første “eksamen” veloverstået for forskningsgruppen bag kortlægning af danske børnefødder.

Nu kan endnu flere blive fodterapeut i København

Fodterapeutskolen i København optager 20 ekstra studerende i 2024. Håbet er, at patienter i hele landet kan få adgang til fodterapi – også i fremtiden.

Ny efteruddannelse styrker fodterapeuters rolle i behandling af diabetes

Ny efteruddannelse gør fodterapeuter til specialister i diabetiske fødder og kan være med til at forebygge amputationer og svære fodsår. Et pilotprojekt med efteruddannelsen er netop afsluttet, men håbet er at gøre efteruddannelsen permanent.

Ny forskning: Færre med diabetes får nervebetændelse

Forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen har undersøgt forekomsten af perifer nervebetændelse hos mennesker med diabetes – og der er godt nyt for patientgruppen.

Danske børnefødder skal kortlægges

Et tværfagligt forskningsprojekt mellem ortopædkirurger og fodterapeuter skal skabe grundlag for fremtidig forebyggelse af fodproblemer hos børn. Christina Ystrøm-Bjerge, forsknings- og efteruddannelseskonsulent i Danske Fodterapeuter, fortæller om projektet.

Hun fik fodterapeuterne tilbage i praksissektoren: Tina Christensens 14 år som formand for Danske Fodterapeuter

Med en dybtfølt dedikation til sin faggruppe har Tina Christensen kæmpet for at sikre fodterapeuternes plads i det danske sundhedssystem. Hun er stolt af den forening, hun efterlader til den næste formand.

Diabetespatienter med fodsår må gerne træne

Ny forskning viser, at diabetespatienter med fodsår gerne må træne under de rette omstændigheder. På den måde kan de holde deres fysiske helbred ved lige, mens såret heler.

Dansk fodterapeut i verdenseliten: Anne Rasmussen er medforfatter på internationale retningslinjer

Med én fod i klinikken og en anden i forskningsarbejdet er Anne Rasmussen som fodterapeut med til at sætte et unikt præg på arbejdet med de internationale retningslinjer for behandling af den diabetiske fod.

Operation anbefales nu til alle patienter med sår på hammertæer

Ortopædkirurg Jonas Askø Andersen forklarer, hvorfor nye internationale retningslinjer anbefaler operation til diabetespatienter med aktive sår eller forstadier til sår på hammertæer.

Fodterapeuter er godt i gang med ny kvalitetsmodel i sundhedsvæsenet

Målet med den nye kvalitetsmodel er, at fodterapeuterne i fællesskab skal udvikle kvaliteten i faget. Et hold formidlere er i gang med at facilitere netværksgrupper i hele landet.

Forskellighed styrker arbejdsmiljøet

Dorthe Gransøe har haft Maria Strøh ansat i ni år, og det har øget arbejdsglæden i klinikken. Hun håber, flere vil ansætte mennesker med specielle behov – for alle har noget at bidrage med.

Er foden rød og hævet hos diabetespatienten? Så bør du mistænke Charcotfod

For første gang er der kommet internationale retningslinjer for Charcotfod. Læge Klaus Kirketerp-Møller forklarer, hvordan du opdager den sjældne sygdom hos diabetespatienter.

Små klinikker kan skrue op for klimaindsatsen

Klimaforandringerne er den største trussel mod folkesundheden. Læge Nanna Holt Jessen fra interessegruppen Grøn Praksis fortæller, hvorfor også små klinikker bør tænke mere bæredygtigt.

Årets Fod 2023 går til Region Sjælland for at øge forebyggelsen af fodsår og amputationer

Danske Fodterapeuter giver prisen Årets Fod 2023 til Region Sjælland for at indføre ny, liberal model for fodterapi, der øger forebyggelsen af fodsår og amputationer.

Lis tager el-cyklen på hjemmebesøg

Fodterapeut Lis Lykke Warner tager el-ladcyklen, når hun skal ud på hjemmebesøg. Det er ikke uden udfordringer at være klimabevidst fodterapeut, men det er det hele værd.

Chili kan lindre smerte hos mennesker med diabetes

Plastre med chili kan lindre neuropatiske smerter i fødderne og genskabe ødelagte nerver for mennesker med diabetes.

NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.