Ny forskning: Færre med diabetes får nervebetændelse

Forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen har undersøgt forekomsten af perifer nervebetændelse hos mennesker med diabetes – og der er godt nyt for patientgruppen.

Perifer neuropati, også kaldet nervebetændelse, er en af de mest almindelige følgesygdomme for mennesker med diabetes. Når der går betændelse i nerven, bliver den dårligere til at reagere på smerter. Det kan give føleforstyrrelser i fødder og ben. Når patienten ikke kan mærke begyndende rifter og sår giver det en forhøjet risiko for fodsår, der ikke vil hele, og i værste fald amputation. 

Nu viser ny forskning fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), at færre patienter med diabetes får perifer neuropati i dag end for 20 år siden. Bag studiet står blandt andre læge og ph.d. Hatice Isik Mizrak fra SDCC. 

Bedre behandling af risikofaktorer
I alt er 13.750 personer på tværs af diabetestyperne 1 og 2 blevet undersøgt på SDCC mellem 1996 og 2018. Og tallene taler for sig selv.  

I 1996 var der næsten 5 ud af 100 af de 40-årige mænd med type 1-diabetes, der fik perifer neuropati. I 2018 var tallet faldet til 1 ud af 100.  

For de 60-årige mænd med type 2-diabetes faldt tallet fra 16 ud af 100 personer i 1996 til 8 ud af 100 personer i 2018. 

Forskerne bag studiet mener, at den gode udvikling blandt andet kan forklares med bedre behandling af de risikofaktorer, som er forbundet med perifer neuropati. Forskerne fandt nemlig at både langtidsblodsukkeret, blodtryk og kolesteroltallene var lavere hos patienterne i 2018 end i 1996. 

Regelmæssigt tjek af fødderne er afgørende
Læge og ph.d. Hatice Isik Mizrak påpeger i en artikel på SDCC’s hjemmeside, at en tidlig diagnose og behandling er afgørende for at undgå problemer som fodsår og i værste fald amputation. Hun understreger, at forebyggelse med regelmæssigt tjek af foden er vigtigt: 

”Mange frygter, at en diagnose med perifer neuropati vil føre til amputation. Heldigvis sker det langt fra for alle. Passer man godt på sine fødder og får dem tjekket regelmæssigt, kan man gøre meget for at forebygge fodsår,” forsikrer Hatice Isik Mizrak. 

Om studiet 

Formål: At undersøge forekomsten af perifer neuropati blandt mennesker med diabetes 1 og 2 over en årrække på 21 år 

Udført af: Forskerhold fra Steno Diabetes Center Copenhagen 

Studietype: Kohortestudie  

Finansiering: Steno Diabetes Center Copenhagen 

Deltagere: 13.750 personer mellem årene 1996 og 2018. 

Læs hele artiklen bag studiet: Declining Incidence Rates of Distal Symmetric Polyneuropathy in People With Type 1 and Type 2 Diabetes in Denmark, With Indications of Distinct Patterns in Type 1 Diabetes 

20. november 2023
NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.