“600 amputationer blandt mennesker med diabetes er 600 for mange”

Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen, mener, at mennesker med diabetes bør have direkte adgang til specialiseret sårbehandling og lige adgang til fodterapeut i alle regioner.

Hvad er årsagerne til, at Diabetesforeningen har sat et særligt stort fokus på fodproblemer blandt jeres medlemmer i hele 2024?      

600 mennesker med diabetes fik sidste år amputeret et ben, en forfod eller en tå for første gang – og det er 600 for mange, mener vi i Diabetesforeningen.

Den hyppigste årsag til amputation er de diabetiske fodsår, som i nogle tilfælde kan sprede sig fra rød plet til tab af en fod eller et ben i løbet af få dage, hvis ikke der bliver handlet hurtigt nok. Og her må vi desværre konstatere, at der er ulighed i sundhed i Danmark.

I Region Hovedstaden, Midtjylland og Nordjylland skal mennesker med fodsår først forbi den praktiserende læge for at få en henvisning til specialiseret sårbehandling på hospital eller ambulatorium.

Det er en unødig barriere, som kan få fatale følger for de 365.000 mennesker med diabetes. Derfor kæmper vi diabeteskampen om fodproblemer.

Hvad er jeres tanker om den kronikerpakke til mennesker med diabetes, som I er lykkedes med at få indført med sundhedsreformen?

Diabetesforeningen betragter kronikerpakkerne til mennesker med diabetes som en stor og vigtig sejr i diabeteskampen.

Vores begejstring skyldes, at kronikerpakkerne bliver diagnosespecifikke, giver patienterne ret til en personlig behandlingsplan og en mere systematisk, tidlig og forebyggende indsats inden for fastsatte tidsfrister.

Det vil give et historisk løft af diabetesbehandlingen og forhåbentlig sikre den sammenhæng på tværs af sundhedsvæsenet, som mennesker med diabetes kalder på.

Sammenhæng nedsætter risikoen for at få alvorlige følgesygdomme, der både koster livskvalitet og leveår og sætter sundhedsvæsenet under pres.

Kronikerpakkerne er derfor en klog investering i fremtidens sundhed – om end vi gerne havde set, at kronikerpakkerne blev implementeret før 2028.

Har I gjort jer nogen tanker om, hvilken rolle I ser, at fodterapeuter spiller i de forløb?

Vi ser gerne, at fodterapeuterne i højere grad bliver en endnu mere integreret del af diabetesbehandlingen, og at endnu flere danskere med diabetes får forebyggelse og behandling hos en fodterapeut.

Derfor foreslår vi, at kronikerpakken skal indeholde et krav om, at almen praksis systematisk skal sikre en fodscreening i forbindelse med diagnose og derefter løbende og systematisk vurdere, om patienten skal henvises til fodterapi.

Herudover har fodterapeuterne også en vigtig rolle i at sikre tilbagemelding til den praktiserende læge i de tilfælde, hvor der er brug for særlig opmærksomhed.

Hvad tænker Diabetesforeningen om udfordringen med, at der på nuværende tidspunkt ikke bliver uddannet tilstrækkeligt med fodterapeuter til at dække behovet hos diabetikere i fremtiden?

Allerede i dag oplever mennesker med diabetes, at der nogle steder i landet mangler fodterapeuter, hvilket blandt andet giver lange ventetider for nye patienter.

Og ventetiderne kan blive endnu længere i fremtiden i takt med, at antallet af personer med diabetes stiger. Det estimeres, at der vil være 467.000 personer med diabetes i 2030, og samtidig forventes det, at ca. tredjedel af fodterapeuter vil gå pension inden for de næste 10 år.

Det er derfor afgørende, at antallet af pladser på fodterapiuddannelsen øges, så der er nok fodterapeuter til at behandle mennesker med diabetes i fremtiden.

Derfor bakker vi op om Region Syddanmarks ønske om at oprette en ny fodterapeutskole i regionen, så der kan uddannes endnu flere fodterapeuter.

Hvordan er Diabetesforeningens holdning til antallet af ydernumre hos fodterapeuter?

Det er afgørende, at der er fodterapeuter med ydernumre nok til at behandle mennesker med diabetes.

Vi får løbende henvendelser fra medlemmer, der er frustrerede over lange ventelister, eller over at deres fodterapeut har nået omsætningsloftet flere måneder inden årets udgang, og at de derfor ikke kan få flere behandlinger med tilskud før i det nye år.

Nogle steder i landet er problemerne større end andre, og vi ser et behov for, at de regioner, der halter efter, følger eksemplerne fra de regioner som har indført fri eller fleksibel nedsættelsesret for fodterapeuter.

Blå Bog

Claus Richter

Administrerende direktør i Diabetesforeningen

Har været senior rådgiver på CBS, partisekretær i Venstre og direktør i Landbrug & Fødevarer.

Er uddannet cand.scient.adm. fra Aalborg Universitet.

17. december 2024
NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.