Munna Jawa er fodterapeut for socialt udsatte: ”Jeg er ofte deres bindeled til resten af sundhedssystemet”

Munna Jawas patienter er udsatte borgere. Det er et arbejde, der kræver, at hun behandler mere end bare fødderne. Kom med på arbejde i Morgencaféen for Hjemløse.

Det er blevet tid til dagens første aftale i klinikken på Morgencaféen for Hjemløse i København. Brugeren Harley er ankommet og er klar til at få ordnet fødder. Med en sørøverhat og en kaffe i hånden sætter han sig hjemmevant op i stolen hos socialfodterapeut Munna Jawa.

”Fødderne er pissevigtige, når man er ude på gaden. Man har jo altid sko på, også når man sover. Og det der med at betale for en fodterapeut? Det går sgu ikke. Vi er ikke så gode til at holde på pengene,” griner Harley.

Harley har ligtorne under begge fødder og kommer derfor regelmæssigt hos Munna Jawa for at få behandling. I dag står det skidt til, fortæller han.

Behandling i klinikken er gratis for socialt udsatte. Nogle har alkohol- eller stofmisbrug, andre er psykisk sårbare og en del er hjemløse eller tilknyttet et herberg.

”Munna, det er begyndt at gøre skideondt i tæerne – jeg kan slet ikke have sko på venstre fod!”

Munna Jawa kigger på Harleys fødder – der er masser af hård hud og ligtorne. Hun går i gang med kniven og spørger ham samtidig, hvordan han ellers går og har det. Harley fortæller, at han var på loppemarked i weekenden og så er et gammelt glasskår i hånden begyndt at gøre ondt igen.

”Det er godt, du siger det. Det må vi lige få kigget på bagefter,” svarer Munna Jawa.

”Fødderne er pissevigtige, når man er ude på gaden.” Derfor kommer Harley regelmæssigt i klinikken hos Munna Jawa for at få ordnet fødder.

Relationsarbejdet er vigtigt
Som socialfodterapeut er Munna Jawa ansat til at give gratis fodterapi til udsatte borgere i København. Tirsdag, onsdag og fredag er hun på Morgencafe for Hjemløse i Nordvest. Mandag er hun i Hillerødgade Herberg på Nørrebro, og torsdag holder hun til i en ombygget cirkusvogn under navnet Skuret i Sydhavnen.

Hendes patienter er en blandet flok – nogle har et alkohol- eller stofmisbrug, andre er psykisk sårbare og en del er hjemløse eller tilknyttet et herberg. Når Munna Jawa skal beskrive sit arbejde som socialfodterapeut, lægger hun tryk på ”social”.

”Min primære opgave er fodterapien, men relationsarbejdet er også vigtigt. I stolen er der tid og ro til at få en snak i fortrolighed. Det gør forhåbentligt, at brugerne får lyst til at spørge om hjælp til andre ting. Det her arbejde er mere end fodterapi.”

Munna Jawa fortæller om en episode, hvor en bruger kom forbi cirkusvognen i Sydhavnen for at spørge, om hun kunne hjælpe med at tage en flåt af på hendes hund.

”Selvom cirkusvognen er indrettet som en fodterapiklinik, så er det i høj grad også et sted, hvor man kommer for at få en snak og en kop kaffe. Mens vi fjernede flåten fra hunden, fik vi en snak om, hvordan hun havde det. For mig er det vigtigt at se og behandle det hele menneske. Det er en af de ting, jeg elsker ved det sociale arbejde. ”

I Sydhavn har Munna Jawa fået ombygget en gammel cirkusvogn til en fungerende klinik. På Instagram viser hun glimt fra hendes arbejde under navnet “socialfodterapeut”. Foto: Privat

Andre gang har brugerne måske et problem med en bolig eller har fået et brev fra sygehuset, som de ikke ved, hvad de skal gøre med. I den situation hjælper Munna Jawa med at få kontakt til de rigtige samarbejdspartnere i eller uden for Morgencaféen, så brugeren kan blive hjulpet videre. På den måde bliver Munna Jawa ofte bindeleddet til resten af systemet.

”Generelt som fodterapeut har man patienten længe i stolen, og det gør, at man tit får nogle gode snakke om andre ting end fødder. Her er det vigtigt, at jeg spørger ind til det, de fortæller mig, mens de sidder i stolen – ´Er det længe siden, du har været til lægen? Skal jeg hjælpe dig med bestille dig en tid hos lægen her i huset?’ Mange har svært ved at have tillid til sundhedssystemet, så når de vælger at komme her i Sundhedsrummet, prøver jeg at hjælpe dem med de problemer, de har. Det gør jeg blandt andet i tæt samarbejde med Sundhedsteamet København, som hver mandag har en læge og socialsygeplejerske her i klinikken i Morgencaféen.”

Typiske fodproblemer hos socialt udsatte

I klinikken hos Munna Jawa kommer der mange forskellige brugere. Ofte er det de samme udfordringer, som de kæmper med. Det kan fx være:

• Sår
• Vabler, hård hud og ligtorne
• Tørhed og fissurer fx på grund af eksem
• Neuropati som følge af diabetes eller overforbrug af alkohol
• Glasskår eller splinter i fødderne
• Maceration (opblødning af vævet på hudens øverste lag på grundet høj fugtighed på huden), som kan medføre bakterielle infektioner, svampeinfektioner og sår. Det sker ofte, fordi mange hjemløse beholder sko og strømper på om natten

Derudover møder Munna Jawa også brugere med uopdaget diabetes og brugere, der har diabetes, men ikke tager deres medicin – ofte på grund af dårlig økonomi. Munna Jawa opfordrer altid brugere med diabetes til at få lavet et helhedstjek hos sundhedstemaet, men det er ikke altid, at det lykkedes at komme i gang med behandlingen.

Hun oplever, at mange socialt udsatte diabetikere får tjekket fx både øjne og nyrer regelmæssigt, men ikke fødderne. Tit har de ikke været til fodterapeut før eller også er det meget længe siden. Nogle ved ikke, hvorfor fodterapi er vigtigt, når man har diabetes og for andre skyldes det igen økonomien. Derfor er de gratis tilbud for udsatte så vigtige, understreger hun.

Nyt studie viser, at mennesker med diabetes i mindre grad går til fodterapeut end til øjenlæge eller tandlæge, og at nogle grupper har en større tendens til at falde igennem forebyggelsesnettet. Læs artiklen.

Kilde: Munna Jawa, socialfodterapeut

Unik medmenneskelighed
Tilbage i stolen er Munna Jawa blevet færdig med Harleys fodbehandling og det er tid til at kigge på såret på hans hånd. Det viser sig, at det ikke er et gammelt glasskår, der driller, men en stor mængde hård hud, som har gjort Harley hudløs i revnen mellem fingrene. Munna Jawa bruger kniven til den hårde hud og giver Harley et plaster på med sårsalve. Han takker og kipper med hatten, da han går ud fra klinikken efter at have fået en god snak og behandling på både fødder og hænder. Munna Jawa sender ham afsted med et smil og et ’vi ses en anden gang’.

”Det kan være et hårdt arbejde, men jeg føler, jeg får tifold igen. Herinde kender vi og passer på hinanden. Jeg møder hver dag en hel unik medmenneskelighed, som jeg ikke set andre steder. Her er alle accepteret, som de er.”

Mange af patienterne har svært ved at have tillid til sundhedssystemet. Derfor hjælper Munna Jawa også gerne med andre sundhedsproblemer end fødderne. Her får Harley ordnet hård hud på hånden.

Ingen gebyr eller skæld ud
Det er nu tid til dagens sidste aftale i klinikken på Morgencaféen for Hjemløse, men stolen er tom. Brugeren er ikke mødt op til den planlagte behandling. Det tager Munna Jawa dog ikke så tungt.

”Solen skinner, det er i starten af måneden og alle har lige fået penge. Så får jeg tit mange aflysninger”, smiler hun.

I stedet ringer hun brugeren op og tager en snak om, hvorfor han ikke er kommet. Og de aftaler en ny tid til at få ordnet fødderne – uden gebyr eller skæld ud.

”Det her sker af og til. Nogle gange kommer brugeren i stedet senere på dagen eller der kommer en anden og banker på for at se, om jeg er ledig. En del af arbejdet som socialfodterapeut er at have forståelse for brugerne og deres livssituation. Er de inde i en dårlig periode, møder de ikke altid op til behandling. Mange har været udsat for både svigt og nederlag, så det kan være svært for dem at række ud og bede om hjælp. ”

Blå Bog

Munna Jawa

Socialfodterapeut

• Ledende socialfodterapeut og projektmedarbejder i Sundhedsrummet, Morgencaféen for Hjemløse.
• Socialfodterapeut, KKH Hillerødgade Herberg og Natcafé samt Skuret i Sydhavn.
• Socialfodterapeut og konsulent, Flexklinikken Bispebjerg Hospital.
• Tidligere fodterapeut, karkirurgisk afdeling, Gentofte hospital
• Tidligere faglærer på Fodterapeutskolen i København.
• Følg Munna Jawas arbejde på instagram under @socialfodterapeut

23. maj 2024
NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.