Lis Lykke Warner står foran sin elcykel klar til at besøge patienter som udkørende fodterapeut

Lis tager el-cyklen på hjemmebesøg

Fodterapeut Lis Lykke Warner tager el-ladcyklen, når hun skal ud på hjemmebesøg. Det er ikke uden udfordringer at være klimabevidst fodterapeut, men det er det hele værd.

Hvis Danmark skal nå klimamålet om en reduktion af drivgasudledninger med 70% inden 2030, skal vi alle til at tænke mere grønt og klimavenligt i både hverdag- og arbejdsliv.  

En af dem, der bidrager positivt til klimaregnskabet, er Lis Lykke Warner. Hun er udkørende fodterapeut på cykel. Hendes transport rundt til patienterne udleder ingen CO2 sammenlignet med, hvis hun var kørt i bil. Men for Lis Lykke Warner handler det også i høj grad om glæden ved at komme op på jernhesten. 

”Jeg elsker mine cykelture ud til patienterne. Jeg får lov til at følge med i årstiderne på en anden måde, end hvis jeg var i bil. ” 

Glæden ved den friske luft er dog ikke den eneste fordel ved at vælge cykel over bil, fortæller Lis Lykke Warner. 

”Jeg er glad for at gøre min del for klimaet. Derudover slipper jeg for besværet med at finde parkeringspladser i indre København, hvor de fleste af mine patienter bor. Det er ikke let at komme rundt med en bil i byen.” 

Transport er dyrt for klimaet

I 2020 vedtog Folketinget Danmarks første klimalov. I den står der, at Danmark skal reducere drivgasudledningerne med 70 procent i 2023 og fra 2050 skal landet være klimaneutralt. 

Transportsektoren står for cirka 36% af Danmarks samlede CO2-udledning.

En undersøgelse af klimaaftrykket blandt praktiserende læge viser, den næststørste post i klimaregnskabet for en klinik er lægerne og patienternes transport. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen er 47% af de praktiserende lægers hjemmebesøg under 4 km fra klinikkens adresse.   

Kilde: Rådet for bæredygtig trafik, foreningen Grøn Praksis, Sundhedsdatastyrelsen 

Et con amor-projekt
Tre gange om ugen hopper Lis Lykke Warner op på el-ladcyklen og besøger to til tre patienter. Hun er gået halvt på pension og har derfor ikke behov for at tage flere patienter. Og som 63-årig, er hun heller ikke sikker på, at hun ville kunne klare at være cyklende fodterapeut på fuld tid.  

”Jeg skal selvfølgelig tjene til min husleje, men ellers er det ren con amor-projekt for mig at være cyklende fodterapeut. De yngre kollegaer ville nok kunne tage flere patienter end mig, men jeg kan tillade mig at tage mig god tid og holde det på max tre patienter om dagen,” fortæller hun. 

På en cykeldag er Lis Lykke Warner ude at køre 20-30 km – alt efter, hvor godt hun har fået planlagt dagens rute. Hun kører kun ud i København og omegnskommunerne og det sætter selvfølgelig begrænsninger på, hvilke patienter hun kan takke ja til. Og så kan det være hårdt at cykle afsted, når det er mørkt og koldt. Men på trods af udfordringer ville Lis Lykke Warner ikke bytte sin cyklende hverdag ud for noget: 

”Jeg føler meget mere fri på min cykel. Jeg hygger meget med det og har aldrig fortrudt min beslutning! Men jeg vil sige, at det kræver, at man kan få mange lokale kunder og har mod på tage af sted i al slags vejr. For på kolde og våde dage, så kræver det lidt viljestyrke at komme afsted.” 

Danskerne vil op på cyklen

  • 84% mener, at Danmark bør prioritere cyklisme blandt andet for klimaets skyld og for folkesundheden
  • 61% har bilen som primært transportmiddel. Cyklen kom på andenpladsen med 41%.   
  • 34% af dem, der primært bruger bilen, ville cykle mere, hvis de havde en el-cykel. 

Kilde: Undersøgelse: Danskerne om cykellandet Danmark. Cykelistforbundet og Megafon. 2019. 

Cyklen er en stor investering
Før Lis Lykke Warner kunne starte som cyklende fodterapeut, krævede det en stor investering i form af en el-ladcykel. Som udkørende fodterapeut skal hun have både udstyr og skammel med på hjemmebesøg. Derfor købte Lis Lykke Warner en el-ladcykel af mærket Centurion Challenger E Cargo. Med alt ekstraudstyr har hun samlet brugt 40.000 kr. på cyklen. Og derudover kommer udfordringen med de kolde årstider. 

”Især i vintermånederne er det en udfordring af flere årsager. Det er en el-cykel, og hvis det bliver meget koldt, så får jeg problemer med batteriet. Så er det i gang med rugbrødsmaskinen! Det kan være hårdt, når man er ude og cykle op til 30 km om dagen,” siger hun. 

Hun oplever også, at cykelstierne ikke altid er blevet saltet om vinteren, og det er desværre sket, at hun er faldet på en glat cykelsti. Det gør også, at cyklen fra tid til anden skal til reparation. Lis Lykke Warner fortæller, at hun bruger cirka 3.000 kr. årligt på reparation og service. 

Tre gange om ugen hopper Lis Lykke Warner op på el-ladcyklen som udkørende fodterapeut.

Patienterne bliver imponerede
Når Lis Lykke Warner kommer på hjemmebesøg med udstyr og skammel, så er patienterne tit forbløffet over, at hun har haft det med på en cykel. 

”Når patienterne får at vide, at man kommer på cykel, så bliver de meget imponeret! Så spørger de ”har du alt det udstyr med på en cykel?” Der er også en del, der nævner, at det er positivt, at jeg er ’grøn’ og miljøbevidst, når jeg bruger cyklen.” 

Før Lis Lykke Warner blev uddannet fodterapeut, var hun 40 år i sundhedsvæsenet blandt andet som sygehjælper i De Gamles By. Her mødte hun mange ældre, der ikke havde mulighed for at tage hen til en fodterapeut og sad meget alene derhjemme. Derfor betyder det også meget for Lis Lykke Warner, at hun som udkørende fodterapeut kan komme hjem til patienter, der ikke selv kan komme afsted. Så får hun en kop kaffe og en god snak på hjemmebesøgene. 

”Jeg har mange ældre patienter og når jeg er ude, så får vi også tit en snak om livet og hverdagen, mens jeg ordner fødderne. For mange betyder den ekstra snak og omsorg lige så meget som selve behandlingen. Jeg føler, jeg gør en stor forskel på mine patienter.” 

Lis Lykke Warner er 63 år og regner med at kunne behandle sine patienter på hjemmebesøg også på den anden side af pensionsalderen. Men det betyder ikke, at cyklen en dag bliver skiftet ud med bilen, fortæller hun. 

”Jeg kunne aldrig drømme om at skifte til bilen! Jeg holder for meget af mine daglige cykelture og kunne følge med i årstiderne. Hvis du spørger mig, så er fordelene er større end ulemperne.” 

Til kamp for klimaet: Det gør andre 

Mange fodterapeuter er allerede godt i gang med den grønne omstilling.  Danske Fodterapeuters medlemmer giver her deres bedste råd til en mere klimavenlig klinik. 

  1. Pas på miljøet: Se efter svanemærket, når du indkøber cremer, sæbe og rengøringsmidler til klinikken. Svanemærket er det officielle miljømærke i Norden.
  2. Drop papiret: Mange systemer kan maile ny tid og kvittering til patienterne. Så slipper du for at printe ud. Det samme gælder, når du f.eks. sender patientjournaler til lægen.
  3. Genbrug og genanvend: Sørg for at have en god affaldssorteringsordning på plads, så du husker at få indsamlet fx plastik, glas og pap til genbrug. Genanvend alt det, du kan.
  4. Spar på strømmen: Du kan gøre meget for at spare på både elregningen og energiforbruget. Du kan fx skifte til LED-pærer, få følere på lyset, så det tænder og slukker automatisk og huske at dine maskiner ikke må stå på standby, men skal slukkes helt. Du kan også indstille dine maskiner til at køre, når strømmen er billigst.
  5. Skær ned på vandforbruget: Sørg for at reparere eventuelle lækager, og overvej at installere vandbesparende armaturer og toiletter. Dette kan reducere dit vandforbrug og hjælpe med at beskytte vores vandressourcer.
  6. Den grønne transport: Overvej om klinikken er ”cykelvenlig” både for dig og for dine patienter. Er der fx cykelstativer eller skur i nærheden til cyklerne. 

Kilde: Facebook-gruppen “Statsautoriserede fodterapeuter” 

10. oktober 2023
NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.