Indlæg er den bedste løsning til lindring af hælspore

Nyt studie viser, at hverken træning eller behandling med binyrebarkhormon gør helingstiden kortere for patienter med hælspore. Forskere peger på hælindlæg som den nemmeste og mindst invasive behandling.

Plantar fasciopati, også kendt som hælspore, er en inflammation i foden, som påvirker mange menneskes daglige liv. Patienter med hælspore beskriver tilstanden som smerter under hælen, fx når de står op om morgen eller efter at have siddet ned i længere tid. Traditionelt set er hælspore blevet anset som noget, der går væk af sig selv, men nyere forskning peger på, at en stor andel patienter vil have smerter i adskillige år*. Behandling er nødvendig for patienternes livskvalitet og hverdag. 

En forskningsgruppe fra blandt andet Aalborg Universitet har derfor undersøgt effektiviteten af de mest brugte behandlinger til hælspore: styrketræning, hælindlæg, binyrebarkhormoninjektioner og kombinationer af disse. Formålet med undersøgelsen er at finde ud af, hvordan man bedst behandler patienter med hælspore. 

Deltagere opdelt i tre grupper
180 personer deltog i studiet, hvor de ved tilfældig lodtrækning blev inddelt i tre grupper: En gruppe fik hælindlæg, en anden gruppe hælindlæg og styrketræningsøvelser og den sidste gruppe fik både hælindlæg, øvelser og en injektion med binyrebarkhormon. 

Derefter blev personerne bedt om at besvare et spørgeskema ved starten af behandlingen og efter 4,12, 26 og 52 uger. Spørgsmålene handlede blandt andet om deres smerter var blevet mindre og om de var nået til et punkt, hvor de ikke længere følte et behov for behandling. 

Ingen klinisk relevant forskel mellem behandlingerne
Overraskende nok fandt forskergruppen ingen klinisk relevant forskel mellem gruppen, der kun fik hælindlæg og de andre grupper. Der var en statistisk signifikant forskel mellem dem, der kun fik hælindlæg og dem, der fik både hælindlæg, øvelser og binyrebarkhormon, men forskellen var så lille, at forskergruppen ikke syntes, den var relevant. Efter 12 uger var der ingen forskel mellem grupperne.  

Resultaterne viser at brugen af hælindlæg er tilstrækkeligt i behandlingen af hælspore, især i de tidlige stadier. Yderligere behandlinger som styrketræning eller binyrebarkhormoninjektioner tilføjer ikke nogen væsentlig eller hurtigere forbedring for patienterne.  

Fodnote
* Hansen L, Krogh TP, Ellingsen T, Bolvig L, Fredberg U. Long-Term Prognosis of Plantar Fasclltls: A 5- to 15-Year Follow­up Study of 174 Patients With Ultrasound Examination. Orthop J Sport Med. 2018 Mar 6;6(3):232596711875798. 

Om studiet

Formål: Sammenligning af de mest kendte behandlingsmetoder af Plantar fasciopati 

Udført af: Henrik Riel, Bill Vicenzino, Jens Lykkegaard Olesen, Martin Bach Jensen, Lars Holger Ehlers, Michael Skovdal Rathleff. 

Studietype: Randomiseret klinisk studie 

Deltagere: 180 personer tilfældigt opdelt i tre grupper. 

Læs hele artiklen bag studiet: Does a corticosteroid injection plus exercise or exercise alone add to the effect of patient advice and a heel cup for patients with plantar fasciopathy? A randomised clinical trial 

 

19. december 2023
NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.