Hun fik fodterapeuterne tilbage i praksissektoren: Tina Christensens 14 år som formand for Danske Fodterapeuter

Med en dybtfølt dedikation til sin faggruppe har Tina Christensen kæmpet for at sikre fodterapeuternes plads i det danske sundhedssystem. Hun er stolt af den forening, hun efterlader til den næste formand.

Da Tina Christensen for 14 år siden trådte til som formand for Danske Fodterapeuter, havde få forestillet sig, hvor markant et aftryk hun ville sætte på foreningen og professionen. Fra dag ét har hun brændt for at udbrede kendskabet til fodterapeuternes arbejde, sikre deres rolle i det danske sundhedsvæsen og øge den faglige kvalitet af faget. 

Nu er det ifølge hende selv tid til et nyt kapitel i foreningens historie: “Jeg føler, at jeg har nået det, jeg satte mig for. Vi har en god overenskomst, et solidt sekretariat og et større fokus på kurser og efteruddannelse for landets fodterapeuter. Vi har arbejdet målrettet for en forlængelse af uddannelse og for en nye skole i Region Syddanmark. Der er sat rigtig mange gode ting i søen, som er godt for faget og godt for foreningen. Men det er jo de ting, jeg har brændt for. Nu er det tid til, at en anden formand kan bringe nye drømme til bordet.”  

Tina Christensen på folkemødet med daværende Minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag.

Første mærkesag: Overenskomsten
Da Tina Christensen trådte til som formand i 2009, herskede der en langvarig konflikt om overenskomsten med Danske Regioner. Det var derfor direkte på med arbejdshandskerne for den nye formand, der som det første i stolen arbejdede på at få en ny praksisoverenskomst for fodterapeuterne. For som hun selv pointerer: “Hvis vi vil noget som faggruppe, så er vi nødt til at have en overenskomst med den offentlige sygesikring. Det er slet ikke til diskussion i min verden.” 

Tina Christensen tog kampen op og i 2011 lykkedes det at sikre overenskomsten. Det var en sejr, der markerede fodterapeuternes genindtræden i praksissektoren og dermed også i det offentlige sundhedssystem. Med overenskomsten opnåede fodterapeuter ikke blot bedre arbejdsvilkår, men også en ny anerkendelse, fortæller Tina Christensen:  

“Da vi fik overenskomsten, gav det os en synlighed som faggruppe, fordi vi igen blev en del af det danske sundhedssystem. På den måde fik vi ørenlyd til at fortælle, hvordan fodterapeuternes arbejde kan bidrage til sundhedsvæsenet.” 

Tina Christensen bidrog med sin opfattelse af patientsikkerhed på Folkemødet i 2019 i Det Fælles Sundhedstelt hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Både som formand og selvstændig fodterapeut oplever Tina Christensen, at der er kommet mere respekt for fodterapeuternes fag inden for de sidste årtier: “Jeg synes, der er kommet en ny forståelse for, at vi faktisk gør en kæmpe forskel for især mennesker med diabetes. Fx bliver foreningen i dag kontaktet med henblik på at komme med input til vejledninger og retningslinjer om behandling af den diabetiske fod. Der er opstået en erkendelse i sundhedssystemet om, at fodterapeuter ikke bare er nogle, der klipper negle og skærer hård hud væk. Og det er fortjent, fordi der sidder så mange dygtige fodterapeuter i klinikkerne og hjælper patienter hver eneste dag.” 

Foretræde på Christiansborg
En anden stor mærkesag for Tina Christensen har været debatten om det udvidede helbredstillæg. Et hul i loven er skyld i, at ældre borgere, der modtager kommunalt tilskud til fodbehandling, ikke automatisk bliver behandlet i sundhedsvæsenet. Det betyder, at de ikke altid får behandlet fødderne indenfor patientsikre og kvalitetskontrollerede rammer. 

“Det er problematisk, at nogle kronikere, på trods af deres mangfoldige helbredsudfordringer, ikke kan være sikre på at blive behandlet under patientsikkerheden. Det går ud over de ældre,” fortæller Tina Christensen. 

Derfor var det en stor sejr, da Danske Fodterapeuter med Tina Christensen i spidsen fik sat problematikken på dagsordenen på Christiansborg, husker hun. “Det var en milepæl for os, at Folketinget debatterede manglen på patientsikkerhed i den kommunale fodbehandling.“ 

Formand Tina Christensen og direktør Lea Stentoft Berling til møde i Sundhedsudvalget på Christiansborg.

Et enigt folketing besluttede, at der skulle gennemføres en undersøgelse af problemet og resultatet skulle være færdigt ved udgangen af 2022. Men inden da kom corona-epidemien og som så meget andet blev undersøgelsen udskudt på ubestemt tid. 

Derfor kommer Tina Christensen ikke til at være med til at afslutte arbejdet med det udvidede helbredstillæg som formand. Til det svarer hun: “Jeg har det faktisk rigtig fint med ikke at være med til den endelige afslutning. Jeg ser min rolle som en, der har hjulpet med at styre foreningen i en retning, hvor alle elementerne arbejder godt sammen. Jeg tror også, det er vigtigt at anerkende, at der kommer et tidspunkt, hvor det er sundt at lade friske øjne tage over og føre arbejdet med det udvidede helbredstillæg videre.” 

Et styrket sekretariat
Udviklingen af et stærkt foreningssekretariat er noget, som Tina Christensen har kæmpet for gennem hele sin formandsperiode. For som hun siger: “Jeg bliver fagligt dygtigere som fodterapeut af, at jeg har en stærk forening bag mig.” 

Under Tina Christensens ledelse er der sket en stor udvikling i Danske Fodterapeuters sekretariat. I dag er der 13 medarbejdere ansat til at varetage medlemmernes interesse inden for blandt andet juridisk rådgivning, kommunikation og faglig udvikling. For Tina Christensen har det været afgørende med et stærkt sekretariat for medlemmernes skyld. 

I dag består sekretariatet af vidt forskellige kompetenceprofiler. Og det gør, at den meget store palette af områder, som fodterapeuterne skal kunne håndtere på klinikkerne; den kan de få hjælp til. Vi har et stærkt sekretariat med dygtige og engagerede medarbejdere, der står klar til at hjælpe vores medlemmer.” 

Sekretariatets kompetencebredde er også nødvendig for foreningens politiske ambitioner, mener Tina Christensen. 

“Hvis jeg politisk gerne vil gå ud og fortælle sundhedsvæsenet, politikerne og samfundet om, at forebyggende fodterapi fx kan nedbringe amputationer, smerter og forbedre livskvaliteten hos ældre, så er vi også nødt til at have en politisk organisation, hvor vi har ressourcerne til at udføre det arbejde. Og det synes jeg, vi har i dag.” 

Forud for overenskomstforhandlinger i 2018 gik formænd for 500.000 velfærdsansatte i det offentlige sammen om kampagnen #samletstyrke. Tina Christensen holder skiltet på dette billede af formændene.

Råd til den nye formand: Du kan ikke elskes af alle
Med knap 2000 medlemmer har Tina Christensen gennem sin tid som formand oplevet, at ikke alle var enige med hende i den vej, foreningen gik. Men det bliver nødt til at prelle af, ellers bliver det umuligt at holde fast i sig selv, fortæller hun: 

“Jeg kan godt leve med, at der er medlemmer, som ikke altid synes, at det, vi gør, er det rigtige. Men jeg holder fast i, at medlemmerne har valgt mig, og de ved, hvad jeg står for.” 

Og til spørgsmålet om råd til den nye formand, som vælges på generalforsamlingen i slut oktober, svarer hun også: “Hold fast i det, du brænder for, og stå ved det – og husk på, at du ikke kan elskes af alle.” 

Med de ord tager hun sin afsked og stopper som formand 28. oktober 2023. Det er en afklaret og stolt formand, der træder tilbage. “Jeg har det rigtig fint med at stoppe nu. Og hvis jeg skal rose mig selv en lille smule, så synes jeg, at jeg overlader en god og sund forening til den næste formand.” 

Og hvad skal Tina Christensen så bruge tiden på? “Jeg skal starte med at holde fri,” siger hun med et smil. “Efter tre intense årtier i arbejdslivet er det tid til en pause og til at udforske nye horisonter. Som man siger – når én dør lukkes, åbner en anden sig. Jeg er spændt på, hvad fremtiden bringer.”

Blå Bog

Tina Christensen

Fodterapeut

  • Blev formand for Danske Fodterapeuter i 2009 – 2023
  • Uddannet fodterapeut fra Fodterapeutskolen i København i 1992
  • Allerede i 1993 begyndte hun sit politiske arbejde, hvor hun blev medlem af et PR-udvalg i Danske Fodterapeuter indtil 1996, hvor hun blev valgt til bestyrelsen for første gang. 
  • I 2001 trådte hun ud af bestyrelsen og ind i sygesikrings- og forhandlingsudvalget, hvor hun har siddet lige siden. I 2007 blev hun valgt til bestyrelsen igen. 
  • Fra 2001 til 2005 var hun Danske Fodterapeuters repræsentant i Københavns kommune. 
  • Fra 2004 til 2014 arbejdede hun som fodterapeut i Videncenter for sårheling på Bispebjerg Hospital og Slagelse Sygehus. 
27. oktober 2023
NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.