Første artikel fra forskningsprojekt om børnefødder udgivet

Med udgivelsen af protokolartiklen er første “eksamen” veloverstået for forskningsgruppen bag kortlægning af danske børnefødder.

Der var en tidlig julegave til teamet bag det tværfagligt forskningsprojekt om at kortlægge danske børnefødder. For i starten af december kunne de fejre, at den første videnskabelige artikel fra projektet blev udgivet i det internationale, anerkendte tidsskrift Methods and Protocols fra MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute). Det fortæller ortopædkirurg Christian Wong fra Rigshospitalet:

“Vi er meget glade for, at vores protokolartikel er blevet optaget i tidsskriftet, der er en peer-viewed videnskabelig journal. Det betyder, at der er andre forskere, der har taget stilling til vores projektbeskrivelse, stillet kritiske spørgsmål og til sidst vurderet, at vores metoder i projektet er valide nok til at blive publiceret i deres journal. Man kan godt sammenligne det med at have bestået den første eksamen for forskningsprojektet. Så vi er meget stolte.“ 

Stor gennemsigtighed i projektet
En protokolartikel beskriver forskningsprojektets metoder, fx hvilke test man vil udføre og hvordan man vil analysere resultaterne bagefter. Det er frivilligt, om man vil udgive en protokolartikel, men det giver en vis videnskabelig transparens i projektet, forklarer Christian Wong: 

“Det er en måde at få så stor gennemsigtighed i forskningsprojektet som muligt. Vi går simpelthen ud og fortæller åbent om, hvad vi ønsker at undersøge og hvordan. Og det har været et stort ønske for os, for så kan andre forskere holde os op på, at det faktisk er det, vi ender med at gøre.”   

Næste skridt er resultaterne
Forskningsprojektet er et samarbejde mellem ortopædkirurger og fodterapeuter og formålet er at skabe et grundlag for fremtidig forebyggelse og behandling af fodproblemer hos børn. Et område som vi ikke ved meget om, fortæller Christian Wong: 

“Det er første gang, at man kortlægger danske børnefødder i så stort et omfang. Vi ved faktisk ikke så meget om danske børns fodsundhed, så med dette projekt prøver vi at finde ud af, hvordan danske skolebørns fødder har det. Hvad er de mest almindelige udfordringer for børnefødder i dag? Hvor stor en andel har fx smerter, hård hud eller nedgroede negle? På den måde kan vi på sigt give basis for en bedre behandling. “ 

I alt regner forskningsgruppen bag projektet med at udgive seks artikler med resultater fra undersøgelserne. Artiklerne udgives løbende næste år. 

Om Forskningsprojektet “PANICFeet”  

  • Forskningsprojektet titel er: Pathologies and interventions in Children’s Feet. Cross-sectional evaluation in a Danish cohort study, men forkortes også til PANICFeet. 
  • 1. december 2023 blev protokolartiklen A Cross-Sectional Evaluation of Children’s Feet and Lower Extremities udgivet i tidsskriftet Materials and Protocols / MDPI. Artiklen er frit tilgængelig og kan læses her.
  • 503 børn i alderen 5-17 år er blevet undersøgt i forbindelse med forskningsprojektet. 
  • Undersøgelserne fandt sted på 10 folkeskoler på Sjælland fra september 2022 til april 2023. 
  • Børnenes fødder blev blandt andet 3D-skannet med Volumental, der er doneret af firmaet. 
  • Fodterapeuter Trine Henriksen, Karina Rindel, Lisa Bomark, Mai Bomark, Cille Holse og Jannie Almegaard har udført undersøgelserne af børnene.  
  • Ortopædkirurg Andreas Balslev-Clausen, Christian Wong og Søren Bødtker fra børneortopædkirurgisk enhed på Rigshospitalet står for den videnskabelige tilrettelæggelse, dokumentation og skriver forskningsartiklerne, sammen med 3 medicinstuderende og Klinisk sygeplejespecialist Camilla Hedegaard Larsen. Adjunkt Steen Harsted fra det Sundhedsvidenskabelige fakultet på SDU er en del af den analytiske af projektet.  
  • Christina Ystrøm-Bjerge, forsknings- og efteruddannelseskonsulent i Danske Fodterapeuter, er ansvarlig for koordineringen af forskningsprojektet. I denne Q&A fortæller hun om projektet.
  • I starten af det nye år forventer Rigshospitalet at offentliggøre de første artikler med forskningsprojektets resultater. 
12. december 2023
NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.