“Fodterapeuter kan være med til at løse udfordringerne i sundhedsvæsenet, hvis vi får mere ansvar”

Cille Holse har store ambitioner som ny formand i Danske Fodterapeuter. Behandlinger med det udvidede helbredstillæg skal være patientsikre, fodsundheden blandt børn skal forbedres og fodterapeuter skal have flere opgaver i sundhedsvæsenet.

Når man læser Cille Holses CV, er det svært at forstå, at hun kun har været uddannet fodterapeut i 12 år. Udover at være klinikejer i Sorø, har hun blandt andet både været lærer på Fodterapeutskolen i København, arbejdet med psykisk sårbare patienter på en fusionsklinik under Steno Diabetes Center Sjælland og som fodterapeut på Slagelse sygehus. Hun har deltaget i et forskningsprojekt om børnefødder og fået prisen om Årets fodterapeut i 2021. I oktober 2023 kunne hun så sætte endnu en titel på CV’et; formand for Danske Fodterapeuter. Som Cille Holse selv siger – hun er en fodterapeut med mange meninger, når det handler om det fag, hun elsker: 

”Jeg er nok typen, der ikke kan lade være med at blande mig og have en mening, hvis jeg synes, der er noget, der er vigtigt. Og jeg synes, at vi fodterapeuter er en vigtig del af sundhedsvæsenet! Jeg tror på, at fodterapeuter kan være med til at løse udfordringerne i sundhedsvæsenet gennem større ansvar.” 

For Cille Holse er en af de vigtigste udfordringer i sundhedsvæsenet behandling af diabetiske fodsår. Ifølge Diabetesforeningen er netop fodsår den hyppigste årsag til amputation og sidste år fik 600 mennesker med diabetes amputeret et ben, en forfod eller en tå. Her kan fodterapeuter spille en vigtig rolle i forebyggelsen, mener Cille Holse. 

“Hvis fodterapeuter kunne henvise direkte til sårafdelingen på hospitalerne, ville vi kunne behandle sårene hurtigere, give patienterne et bedre forløb og samtidig spare samfundet penge, fordi patienten ikke skal forbi den praktiserende læge. Vi bør også fjerne egenbetaling på sårbehandling, så alle har mulighed for at få behandling uanset økonomi. Både Diabetesforeningen og Styrelsen for Patientsikkerhed bakker op om at give fodterapeuterne henvisningsret. Der er kommet et større fokus på fodterapeuternes kompetencer og det bliver en af de vigtigste opgaver for mig som formand at blive ved med at understrege, hvor stor en forskel fodterapeuter kan gøre.” 

Fodterapeuter bør spille en vigtig rolle i forebyggelsen af diabetiske fodsår, mener Cille Holse: “Hvis fodterapeuter kunne henvise direkte til sårafdelingen på hospitalerne, ville vi kunne behandle sårene hurtigere, give patienterne et bedre forløb og samtidig spare samfundet penge, fordi patienten ikke skal forbi den praktiserende læge.

Kæmper for patientsikkerhed
Det var til Danske Fodterapeuters generalforsamling på Helnan Marselis Hotel i Aarhus, at Cille Holse holdt en tale, der sikrede hende 57 procent af stemmerne og dermed rollen som ny formand i Danske Fodterapeuter. I sin tale understregede hun, hvad hun blandt andet ville kæmpe for; patientsikkerhed i offentligt tilskud i form af det udvidede helbredstillæg og fodsundheden blandt børn. Og det står hun også ved i dag: 

”Det er jo stærkt bekymrende, sådan om det udvidede helbredstillæg er skruet sammen lige nu. Det burde ikke kunne lade sig gøre, at man kan få tilskud fra det offentlige til fodbehandling, der finder sted uden for sundhedsvæsenet. Der er ikke sundhedsfaglige tilsyn og patienterne har ingen mulighed for at klage. Det er i sidste ende patienternes sikkerhed, der er på spil. Derfor vil jeg kæmpe for, at det kræver en sundhedsautorisation at udføre behandlinger med det udvidede helbredstillæg.”

Cille Holse på talerstolen til formandsvalget i oktober 2023. “Jeg vil gerne være med til at positionere fodterapeuter i sundhedsvæsenet, så vi er en attraktiv samarbejdspartner. Det skal være et lige så naturligt valg at gå til fodterapeut, som til tandlæge”.

Større fokus på børnefødder
Udover behandling af diabetiske fodsår og patientsikkerhed i det udvidede helbredstillæg er der en anden ting, der står Cille Holses faglige hjerte nært: børnefødder og fodproblemer. Som fodterapeut har hun deltaget i et forskningsprojekt om børnefødder, hvor hun har været med til at undersøge over 500 børns fødder. Og mange af børnene anede ikke, hvor vigtig god fodsundhed er, fortæller hun. 

“Det kom virkelig bag på mig, hvor lidt fokus der er på skolebørns fødder. Vi har en skoletandpleje, hvor vi lærer børnene at pleje deres tænder. Men deres fødder lærer vi dem ikke noget om – og det er jo fødderne, der skal bære dem gennem livet!  Vi opdagede undervejs i forskningsprojektet, at mange skolebørn går rundt med fodproblemer, som jo ikke forsvinder med årene. Hvis vi kan lære skolebørn, hvordan de passer på deres tænder, hvorfor kan vi så ikke også lære dem, hvordan de passer på deres fødder?”  

Cille Holse håber, at forskningsprojektet om børnefødder, der er et samarbejde mellem Danske Fodterapeuter og Rigshospitalet, kan vise omverdenen, hvor vigtig tidlig forebyggelse er. 

“Når vi forebygger fodproblemer hos børn, kan det gøre en forskel i resten af deres liv. Jeg ser derfor et kæmpe potentiale for, at fodterapeuter kan være med til at forebygge fodproblemer for de kommende generationer og øge fodsundheden i samfundet. Mit håb er, at det bliver lige så naturligt at tage sit barn til fodterapeut som til tandlæge.”

Før hun blev fodterapeut, arbejde Cille Holse i en hvidvarevirksomhed. ”Det var en skræmmende tanke at skifte karrierespor i slut trediverne. Men jeg elskede fodterapeutfaget fra første dag. Det var bare så spændende at dykke ned og fordybe sig i al den faglige viden.”

Fagligt sporskifte
Privat har Cille Holse selv en søn, der lige nu går på science-efterskole. Sønnen Alfred var blot to år, da hun i slutningen af 30’erne besluttede sig for at skifte karrierespor og blive fodterapeut. Før det arbejdede hun med regnskaber, salg og marketing i en hvidvarevirksomhed. Men det ændrede sig, da hun mødte fodterapeuten Lene.  

”Når man går til fodterapeut, så har man jo god tid i stolen til at snakke. Vi blev fortrolige på mange punkter, og en dag gav jeg udtryk for, at jeg var lidt træt af at sidde foran en computer hele dagen. Lenes svar til mig var: ”Jamen, hvad med at blive fodterapeut?” fortæller Cille Holse, der allerførst ikke var helt sikker på den plan.

”På det tidspunkt var det en skræmmende tanke at skifte karriere. Jeg var i slut trediverne, havde en lille søn og vi havde lige købt et stort hus. Men tanken tiltalte mig. Jeg savnede at have med mennesker at gøre og til sidst besluttede jeg mig for at søge ind.”  

Ansøgningen til Fodterapeutskolen i København blev sendt og snart efter fik Cille Holse besked om, at der var en plads til hende på det næste hold. Hun tog chancen og sprang ud i en helt ny karriere – noget hun ikke har fortrudt en eneste gang: 

”Jeg elskede faget fra første dag. Det var bare så spændende at dykke ned i og fordybe sig i al den faglige viden. Det var også på skolen, at jeg første gang blandede mig i det politiske. Jeg stillede op og blev valgt som elevrepræsentant og var med til at præge uddannelsen. Det med at blande sig startede tidligt i min fodterapeutkarriere”, griner hun.

Danmark mangler fodterapeuter. Og det vil Cille Holse være med til at ændre: ”Hvis vi ser 10 år frem i tiden, så har vi en skole mere og fodterapeutuddannelsen er blevet forlænget. Det er topprioriteterne for mig og foreningen.”

En god formand lytter
Cille Holse er dog slet ikke færdig med at have en mening om, hvordan fodterapeuter kan udvikle faget sammen. Men som formand er det allervigtigste for hende, at det ikke kun er hendes meninger, der bliver hørt: 

”En god formand er for mig en, der lytter til medlemmerne og varertager deres interesesser. En, der er klar og tydelig og tør tage nogle af de kampe, der vil komme. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at udvikle og styrke alle fodterapeuter i deres erhverv. Sammen kan vi arbejde mod vores mål om blandt andet en længere uddannelse, mere efteruddannelse og patientsikkerhed i offentlige tilskud til fodbehandling.” 

Det er en stor opgave, Cille Holse har påtaget sig som formand. Og knap havde hun sat sig på formandstaburetten, før arbejdet gik i gang.  

”Det har været en hæsblæsende tid siden generalforsamlingen i oktober. Noget af det første, jeg blev kastet ud i som ny formand, var de offentlige overenskomstforhandlinger. Det var noget af en ilddåb. Og det var samtidig med, at jeg skulle lære alt, hvad der kommer med et bestyrelsesarbejde og flytte et helt sekretariat fra Albertslund til Amager! Men jeg kom igennem det, og i dag føler jeg mig meget tryg i min rolle som formand.” 

Store ambitioner for fremtiden
I dag har Cille Holse fødderne på fast grund i sin rolle og hun ved præcis, hvad hun gerne vil opnå i den kommende tid som formand. 

“Hvis vi ser 10 år frem i tiden, så har vi en skole mere og fodterapeutuddannelsen er blevet forlænget. Det er topprioriteterne for mig og foreningen. Vi ved jo, der kommer flere og flere diabetespatienter, som har brug for behandling og ældre mennesker, som skal have behandlet deres fødder. Derfor skal der også være nok fodterapeuter til at varetage de opgaver og vi skal have lov til at udføre flere opgaver fx muligheden for at bedøve i forhold til infektioner og bøjlebehandling. Jeg brænder efter at vise verden, hvor meget vi fodterapeuter kan bidrage med.” 

Blå Bog

Cille Holse

Fodterapeut i Sorø

Formand for Danske Fodterapeuter

– Valgt til formand for Danske Fodterapeuter i oktober 2023. 

– Ejer af klinik for fodterapi i Sorø. 

– Fodterapeut på bostedet Næsbygaard på Orø, hvor hun kommer hver sjette uge.  

– Kåret til Årets fodterapeut i 2021. 

– En del af forskningsprojekt om børnefødder, der er et samarbejde mellem Danske Fodterapeuter og Ortopædkirurgisk afdeling på Rigshospitalet. 

– Tidligere fodterapeut på Ortopædkirurgisk Sårcenter, Slagelse Sygehus og fusionsklinik for psykisk sårbare patienter under Steno Diabetes Center Sjælland. 

– Politisk valgt til medlem af samarbejdsudvalg for fodterapi i Region Sjælland, der behandler sager om overenskomsten. 

– Tidligere lærer på fodterapeutuddannelsen. 

– Uddannet fodterapeut i 2012.

18. marts 2024
NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.