En blå negl kan afsløre modermærkekræft

Langt de fleste negleforandringer er godartede, men nogle kan være tegn på ondartet sygdom som fx modermærkekræft. Læge Julie Tastesen fortæller, hvilke forandringer du som sundhedspersonale bør være ekstra opmærksom på.

Negleforandringer er ofte årsag til bekymring hos sundhedspersonale. Og selvom ændringer i farve eller form i de fleste tilfælde er godartede, så er det vigtigt at reagere på forandringer i neglen hos en patient. Det fortæller læge Julie Tastesen. Opdager man noget mistænksomt, er det derfor vigtigt at tage det alvorligt og spørge patienten om eventuelle bagvedliggende grunde til forandringen.

“Langt de fleste negleforandringer kan diagnosticeres ved at spørge ind til patientens sygehistorie og ved en klinisk undersøgelse. Fx kan en mørkfarvet stribe i neglen være et tegn på modermærkekræft, men hvis patienten har haft et forudgående traume mod tåen eller gået i for små sko, så er det oftest blot en blodansamling,” fortæller Julie Tastesen.

De mest almindelige god- og ondartede negleforandringer

Hudkræft og modermærkekræft udgør de fleste tilfælde af ondartede forandringer i neglene. Tryk på forandringens navn for at læse mere på sundhed.dk.

  • Subungvalt melanom (modermærkekræft): Udvikling af mørk stribe i neglen og kan derfor forveksles med en almindelig blå negl. Hvis den mørke farve starter i huden og går ud gennem neglen, så er der med stor sandsynlighed tale om et melanom. Det kan dog være svært at afgøre og derfor er det en god ide at opfordre patienten til at søge egen læge, hvis man er i tvivl. Sygdommen opstår typisk i alderen 50-70 år og påvirker både mænd og kvinder. Vil du vide mere, har ugeskrift for læger lavet en statusartikel om farveændringer i neglen med billeder.
  • Spinocellulært karcinom (hudkræft): Sygdommen viser sig ofte som et sår, men kan også vise sig på flere forskellige måder. Kan til tider forveksles med en godartet læsion, hvilket kan forsinke diagnosen. Sygdommen viser sig ofte med onykolyse, hvor neglen løsner sig fra huden, hyperkeratose, som er hård hud omkring såret eller en verrukøs masse.

De fleste negleforandringer er heldigvis godartede og kræver ikke behandling. Tryk på forandringens navn for at læse mere om tilstanden på sundhed.dk.

  • Hæmatom under negl (blå negl): Mørk pigmentering af neglen som er opstået på grund af blødning. Kan opstå hvis neglen fx har været udsat for traume.
  • Onykomykose (neglesvamp): Kan medføre fortykkelse af neglen. Neglepladen kan få en gullig misfarvning og løsne sig fra neglelejet.
  • Pyogent granulom: En udvækst, der vokser i vævet omkring negl og negleleje. Ligner en lille knude og er ofte rød-, blå- eller brunlig. Den vokser hurtigt og kan derfor forveksles med en kræftknude. I de fleste tilfælde er der ingen kendt årsag.
  • Beaus Furer: Vækstforstyrrelser i neglen, der viser sig som tværgående linjer på en eller flere negle.  Er ufarlig og forsvinder i takt med at neglen vokser.
  • Pitting (neglepsoriasis): Punktformede fordybninger i neglepladen, kaldes også fingerbølprik. Ses hos op til 50 % af patienter med psoriasis, men kan også forekomme ved andre sygdomme.

Kilde: Julie Tastesen og sundhed.dk

Kirurgisk fjernelse af neglen kan skabe gener for patienten
For at undgå unødvendig bekymring hos både patient og sundhedspersonale har Julie Tastesen været medforfatter på en videnskabelig artikel, der gennemgår de mest almindelige negleforandringer og hvilke, der bør udløse bekymring hos sundhedspersonale.

For selvom negleforandringer oftest er godartede, henvises nogle patienter for en sikkerheds skyld til at få taget en biopsi af neglelejet og neglen. Da neglen sjældent vokser tilbage helt som før, kan det give patienten unødvendige gener og henvisningerne kan potentielt skabe længere ventetid, forklarer Julie Tastesen.

”Det er ikke risikofrit for patienterne at få fjernet neglen. Den kan vokse skævt ud, lave klodannelse og for nogle kommer der aldrig en ny negl. Så det er ikke et indgreb uden konsekvenser for patienten.”

Forandringer kan være tegn på hudkræft
Et af artiklens hovedbudskaber er derfor, at langt de fleste negleforandringer er godartede og at kræft i og omkring neglen er sjældent. Men da det i nogle tilfælde kan være svært at se forskel på, om der er tale om god- eller ondartede forandringer, er det vigtigt at opfordre patienterne til at søge egen læge, hvis man er i tvivl, fortæller Julie Tastesen.

“Det er vigtigt at søge lægehjælp ved mistanke om ondartede negleforandringer for at få tidlig diagnose og behandling. Mit bedste råd til andre sundhedspersoner er derfor: Er du det mindste i tvivl, om der er tale om ondartede negleforandringer, så er du ikke i tvivl! Så skal patienten opfordres til at søge egen læge med henblik på vurdering og videre udredning.”

Om studiet

Formål: At gennemgå de hyppigste benigne og maligne tilstande i neglen som en hjælp til klinikere til at skelne mellem benigne og maligne forandringer.

Udført af: Julie Tastesen Johannessen og Jacob Juel, Aalborg Universitetshospital

Studietype: Statusartikel

Læs hele artiklen bag studiet: Benigne eller maligne negleforandringer.

Blå Bog

Julie Tastesen

Læge og kirurg

Julie Tastesen har skrevet flere forskningsartikler blandt andet om paraffinolie injektioner i muskler, opfølgning af patienter med modermærkekræft, suturering af traumatiske sår mfl.

Arbejder som kirurg på Afdeling for Brystkirurgi, Gentofte Hospital.

Tidligere introduktionslæge på Plastikkirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital 2021-2022.

29. april 2024
NYHEDSBREV

Modtag nyheder fra Corpes

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.